Turun palveluyhtiö Arkea pitää raivokkaasti kiinni sopimusshoppailuaikeistaan. JHL puolustaa työehtoja jo toisella lakolla – ja Turun kaupunginjohtaja kampesi neuvottelupöytään itsensä.
Turun kaupungin johtoportaassa tehtiin erikoinen veivaus juuri ennen keskiviikkona 27. marraskuuta alkanutta kolmepäiväistä lakkoa.
Lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Turun omistamassa palveluyhtiö Arkeassa, Turun kaupungilla tai kaupungin yhtiöissä. Arkean omistajaohjauksesta vastaa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd.).
Kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) kuitenkin kampesi Virtasen yllättäen sivuun asian käsittelystä ja nosti tilalle itsensä.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos Arkean työntekijöiden oikeuksista vielä päästään neuvottelemaan, ei pöydässä istu Virtanen vaan Arve.
Kaupunginjohtaja Arve ajaa kovaa linjaa kaupungin taloudessa: hän esittää Turkuun lähes 60 miljoonan euron säästöpakettia.
Arkean sopimusasiaa on setvitty pitkin alkutalvea. Turun kaupunki omistaa Arkean lähes kokonaan.
JHL:n kolmipäiväinen lakko rajoittaa muun muassa päiväkotien toimintaa ja paikallisliikennettä. Nyt alkanutta lakkoa edelsi marraskuun alun lakko. Lakot johtuvat siitä, että Arkea aikoo vaihtaa työehtosopimuksensa halvempaan.
Työehtoshoppailu lyhentäisi rajusti Arkean työntekijöiden lomia ja sairausajan palkkaa. Kokonaisansiot tippuisivat hurjimmillaan 30 prosenttia.
Yhtiön neuvotteluhalut nollassa
Minna Arve kertoi aiemmin Ylelle, että yhtiön valvontavastuu siirtyi hänelle, koska Jarkko Virtanen on Avainta ry:n hallituksen puheenjohtaja. Arkea noudattaa tällä hetkellä Avaintan työehtosopimusta.
JHL:n Varsinais-Suomen aluepäällikkö Maaret Laakso on ollut tiivisti mukana Arkean neuvotteluissa. Hänellä on Virtasen hyllyttämisen syistä tylympi kuva.
– Arve on kuullun mukaan todennut, että Virtanen on jäävi. Arve ja kaupungin muut kokoomusvaikuttajat ajavat voimakkaasti palvelujen yksityistämistä. Epäilen, että Virtanen siirrettiin sivuun, koska hän olisi oikeasti ollut valmis neuvottelemaan asiasta.
Arve ei vastannut Motiivin haastattelupyyntöön.
Arkean työtekijät olivat lakossa jo 6.–8. marraskuuta. Lakon seurauksena yhtiö ilmoitti aloittavansa uudet neuvottelut työehtosopimuksista.
Karu totuus paljastui neuvottelupöydässä. Yhtiö ei aikonut sopia mistään vaan ilmoitti, ettei sillä ole valtuuksia neuvotella.
– Epäilen, että Virtanen siirrettiin sivuun, koska hän olisi oikeasti ollut valmis neuvottelemaan.
Sopimussotkussa on muitakin outoja piirteitä. JHL on jättänyt poliisille tutkintapyynnön siitä, onko Arkea rikkonut yhteistoimintalakia päättäessään työnantajaliiton vaihtamisesta. Yhtiö päätti asiasta 27.syyskuuta, mutta vaihdosta koskeneet yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin vasta 30. syyskuuta.
Arkea väittää tekevänsä tappiota, tietoja ei voi tarkistaa
Arkea perustelee sopimusshoppailua huonolla taloustilanteella. Toimitusjohtajan mukaan tulos on painumassa tänä vuonna tappiolle.
– Vuoden toinen puolisko toteutuu arvioitua heikompana, yhtiön toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi sanoo.
Karu totuus paljastui neuvottelupöydässä.
Toimitusjohtajan kertomusta ei voi vahvistaa. Motiivi on toistuvasti pyytänyt nähtäväkseen yhtiön uusia taloustietoja.
Toimitusjohtajan mukaan tiedot ovat julkisia vasta keväällä 2020. Arkea ehtii halutessaan vaihtaa työehtosopimusta ennen kuin tiedot yhtiön taloustilanteesta julkaistaan.
Vuoden 2018 tulos ennakoitua parempi
Uusia taloustietoja ei löydy myöskään Turun julkisista päätösasiakirjoista. Arkean sopimusvaihtoa käsiteltiin Turun konsernijaoston kokouksessa 23. syyskuuta. Asia käsiteltiin salaisena.
Tuoreimmat julkiset tiedot Arkean taloudesta löytyvät Turun osavuosikatsauksesta, joka perustuu yhtiön tilanteeseen kesäkuun 2019 lopussa.
Kaupunginhallitus käsitteli katsausta syyskuussa. Sen mukaan Arkea Oy -konserni ennustaa tekevänsä tänä vuonna yli 100 000 euroa liikevoittoa.
Yhtiö on ennenkin arvioinut kannattavuutensa raskaasti alakanttiin. Turun talousarviossa vuodelle 2018 Arkea arvio tekevänsä voittoa vajaat 900 000 euroa. Vuoden 2018 liikevoitto kohosi lopulta noin 1,4 miljoonaan euroon.
JHL kirjoitti Minna Arvelle ja Turun kaupungille avoimen kirjeen, joka julkaistiin Turun Sanomissa tiistaina 26. marraskuuta: